Wijn in het oude Griekenland
De wijncultuur in Europa dateert van vóór de Romeinen. In het oude Griekenland werd wijn alom geprezen door dichters, geschiedschrijvers en kunstenaars. Dionysos, de Griekse god van de wijn, stond niet alleen symbool voor haar bedwelmende invloed als het werd misbruikt, maar ook voor de sociale en positieve invloeden van wijn. Volgens de Griekse historicus Thucydides was het zelfs zo dat
“de volken aan de Middellandse Zee uit het barbarisme begonnen te verrijzen toen ze leerden om olijven en wijn te verbouwen”.
Wijn in het Romeinse Rijk
Wijnproductie kwam op in Europa toen met de uitbreiding van het Romeinse Rijk langs het Middellandse Zeegebied veel belangrijke wijn-producerende regio’s ontstonden die nu nog steeds bestaan. Zelfs toen was wijnproductie al een precies soort teelt dat heeft bijgedragen aan de ontwikkeling van verschillende druivenrassen en teelttechnieken.
Er kwamen vaten voor het opslaan en verzenden van wijn, flessen werden voor het eerst gebruikt en er werd zelfs een appellatiesysteem ontwikkeld toen bepaalde regio’s een reputatie kregen voor goede wijn. Naarmate de wijnproductie steeds verfijnder werd, nam de populariteit ervan toe en verschenen er in de steden in het Romeinse Rijk steeds meer wijnlokalen.
De gouden eeuw van wijn
In de 17de en 18de eeuw leidde verbeterde productietechnieken tot de opkomst van een hogere kwaliteit wijnen. Men begon glazen flessen met kurken te gebruiken en de kurkentrekker werd uitgevonden. De Franse wijnindustrie begon sterk te groeien en kreeg speciale waardering voor rode wijnen uit de Bordeaux van de kooplieden uit de Lage Landen, Duitsland, Ierland en Scandinavië. Bordeaux verhandelde wijn voor koffie en andere gewilde producten uit het Verre Oosten en legde daarmee de basis voor de rol van wijn in de opkomende wereldhandel. Hoewel de 19de eeuw voor veel regio’s wordt gezien als de Gouden Eeuw voor wijn, verliep deze periode niet zonder tegenslag.
Rond 1863 leden veel Franse wijnranken onder een ziekte die werd veroorzaakt door de druifluis die de wortels deed afsterven. Toen ontdekt werd dat wijnranken in Amerika resistent waren tegen druifluis, werd besloten om Amerikaanse wijnranken in de aangetaste Franse regio's te planten. Hierdoor ontstonden hybride druiven die een nog grotere variëteit aan wijnen opleverden.
Wijn vandaag de dag
In de afgelopen 150 jaar is de wijnproductie compleet gerevolutioneerd als kunst en wetenschap. Met de beschikking over koelapparatuur is het voor wijnproducenten eenvoudig geworden om de temperatuur van het fermentatieproces te regelen en wijnen van hoge kwaliteit te produceren in warme klimaten. Door de introductie van oogstmachines is het voor wijnproducenten nu mogelijk om de omvang van hun wijngaarden te vergroten en ze efficiënter te maken. Hoewel de wijnindustrie wordt geconfronteerd met de uitdaging om te voldoen aan de eisen van een steeds grotere markt, zonder de eigenheid van haar wijn te verliezen, helpt de technologie om te zorgen voor een consistent aanbod van kwaliteitswijnen. De huidige waardering voor wijn eert de tijdloze kunst van wijnproductie en toont het belang van wijn aan in de geschiedenis van vele culturen.