Het toegestane alcoholpromillage voor verkeersdeelnemers mag nooit overschreden worden
Net als bij andere alcoholische dranken heeft de consumptie van wijn invloed op de capaciteit om bepaalde activiteiten zoals autorijden uit te voeren. De consumptie van alcoholische dranken beïnvloedt de rijvaardigheid. Het heeft invloed op psychomotorische functies, gezichtsvermogen, gedrag en houding van de verkeersdeelnemer.
Het dringende advies is om geen alcohol te drinken als u gaat rijden. Het maximale alcoholpromillage voor verkeersdeelnemers mag in elk geval nooit overschreden worden!
Wat is het alcoholpromillage?
Het alcoholpromillage, ook wel bekend als het bloedalcoholgehalte, verwijst naar het alcoholpromillage in het bloed van een persoon. Hoe meer u drinkt, hoe hoger uw promillage zal zijn. Maar uw promillage varieert ook afhankelijk van uw lengte, geslacht, leeftijd en of u kortgeleden iets heeft gegeten.
Uw lengte
Als u kleiner bent dan uw vrienden, kijk dan niet raar op als uw alcoholpromillage hoger is, zelfs als u hetzelfde aantal drankjes heeft gehad. Omdat u minder lichaamsmassa heeft, zal de alcohol in uw lichaam meer geconcentreerd zijn.
Uw geslacht
Aangezien vrouwen meestal kleiner zijn en meer vetweefsel dan spieren hebben in vergelijking tot mannen, is hun alcoholpromillage hoger omdat alcohol oplosbaar is in water.
Heeft u kort geleden iets gegeten?
Als u drinkt op een lege maag, wees er dan bewust van dat u sneller een hoger alcoholpromillage zult bereiken dan iemand die net lunch of diner heeft gehad. Ons advies? Als u samen met een vriend een glas wilt drinken tijdens het diner, geen probleem, maar doe het niet op een lege maag! Vergeet niet dat u nog steeds met mate van uw glas wijn kunt genieten. En ga geen autorijden als u drinkt.
Uw leeftijd
Naarmate het percentage water afneemt met de leeftijd, zal een oudere persoon sneller een hoger alcoholpromillage hebben dan een jonger iemand.
Bijvoorbeeld:
Een alcoholpromillage van 0,5 promille betekent dat er voor elke liter bloed 0,5 gram alcohol in het lichaam aanwezig is.
Het alcoholpromillage neemt af met ongeveer 0,2-0,1 per uur (¾ tot 1 standaardglas of 8 gr alcohol per uur).
Het promillage neemt langzamer af in vrouwen (0,1/uur) dan in mannen (0,15-0,2/uur).
Bij consumptie van een standaardglas van 10 gr alcohol neemt het alcoholpromillage voor elk standaardglas toe met 0,2-0,3.
Het alcoholpromillage neemt sneller toe als alcohol op een lege maag wordt gedronken.