Πολιτισμός

Πώς δοκιμάζουμε κρασί;

Πώς δοκιμάζουμε κρασί;

Δοκιμή κρασιού: εξερεύνηση και έκφραση των γευστικών μας προτιμήσεων

Όσο περισσότερο κατανοεί κανείς το κρασί και τις ιδιαιτερότητές του, τόσο μεγαλύτερη είναι η απόλαυση που λαμβάνει από το προϊόν. Η ουσία του κρασιού βρίσκεται κυρίως στο χρώμα του, το άρωμα και τη γεύση. Η ποικιλομορφία αυτών των χαρακτηριστικών είναι ακριβώς αυτό που γοητεύει τους λάτρεις του κρασιού εδώ και αιώνες, ενώ οι οινοπαραγωγοί συνεχώς αναζητούν νέες -και επανεφευρίσκουν παλαιότερες- τεχνικές, για να βελτιώσουν τις διάφορες ποικιλίες. Πριν ξεκινήσετε τη γευστική δοκιμή, βεβαιωθείτε ότι όλα είναι έτοιμα. Κάθε λεπτομέρεια μετράει ώστε η εμπειρία να είναι όσο το δυνατόν πιο απολαυστική.

Πώς δοκιμάζουμε κρασί;

Τρία βήματα

1. Ένας χώρος με πολύ κόσμο και θόρυβο θα σας εμποδίσει να παραμείνετε συγκεντρωμένοι.

2. Ξένες μυρωδιές όπως αρώματα, μυρωδιές από κουζίνες ή κατοικίδια ενδέχεται να επηρεάσουν τα αρώματα του κρασιού.

3. Εάν είναι εφικτό, προσπαθήστε να χρησιμοποιήσετε τα κατάλληλα ποτήρια. Το μέγεθος, το σχήμα και η καθαριότητα, μπορεί να επηρεάσουν γευστικά το κρασί.

Και τώρα που όλα είναι έτοιμα, θυμηθείτε πως η απόλαυση του κρασιού έχει να κάνει με τρεις κύριους παράγοντες: εμφάνιση, μυρωδιά, γεύση. Και οι τρεις αποτελούν σημαντικά στοιχεία για τον χαρακτήρα κάθε κρασιού, αλλά η γεύση θεωρείται η πιο σημαντική, αφού συμπυκνώνει τόσο το άρωμα όσο και την υφή του κρασιού, επαληθεύοντας τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του.   

  • Εμφάνιση
  • Μυρωδιά
  • Γεύση

Η διαφάνεια είναι ένδειξη του χαρακτήρα και της κατάστασης του κρασιού.

Το χρώμα (η ένταση και ο τόνος του) μπορεί να προσδιορίσει την ποικιλία ή/και την ηλικία του κρασιού. Το κόκκινο κρασί αλλάζει από κόκκινο σε καφέ καθώς παλαιώνεται, ενώ το λευκό από ανοιχτό πράσινο σε κίτρινο-χρυσαφί.

Τα «δάκρυα» που μένουν στο εσωτερικό του ποτηριού μετά την περιστροφή του, μπορούν να δώσουν πληροφορίες για την ποσότητα της γλυκερόλης και του αλκοόλ που περιέχονται στο κρασί.

Τώρα που έχετε ρίξει μια προσεκτική ματιά στο κρασί, ώρα να περιστρέψετε το ποτήρι για να το βοηθήσετε να απελευθερώσει όλα του τα αρώματα.

Πριν προσπαθήσετε να αναγνωρίσετε όλα τα αρώματα και τις γεύσεις του κρασιού, προσπαθήστε να εντοπίσετε τυχόν μυρωδιές που υποδεικνύουν πως το κρασί ενδεχομένως να έχει αλλοιωθεί (για παράδειγμα, κρασιά που έχουν αλλοιωθεί από φελλό μπορεί να έχουν τη μυρωδιά βρεγμένου ξύλου).

Αφού έχετε βεβαιωθεί ότι το κρασί είναι εντάξει, εισπνεύστε και προσπαθήστε να αναγνωρίσετε όσες περισσότερες αρωματικές ενώσεις μπορείτε. Για παράδειγμα, φρουτώδη αρώματα λουλουδιών, βοτάνων, μπαχαρικών και λαχανικών ή βαρελίσια αρώματα βανίλιας, καπνού, σοκολάτας, κ.λπ.).

Ψάξτε για στοιχεία όπως φρεσκάδα, ένταση αρώματος και αίσθηση. Τα περισσότερα κρασιά έχουν μια μεγάλη γκάμα αρωμάτων, που αλλάζουν και εξελίσσονται όση ώρα μένουν στο ποτήρι.

Το τελευταίο βήμα της δοκιμής έχει επιτέλους φτάσει! Πάρτε μια μικρή γουλιά και προσπαθήστε να πιπιλίσετε το κρασί στο στόμα σας. Μπορεί να μην ακούγεται ιδιαίτερα ευχάριστο, όμως είναι ο καλύτερος τρόπος για να αεριστεί το κρασί και να κυκλοφορήσει σε ολόκληρο το εσωτερικό του στόματος.

Η υφή του κρασιού μπορεί να δώσει στοιχεία για την παραγωγή του.

Οι εναλλαγές της γεύσης από τη στιγμή που το κρασί εισέρχεται στο στόμα σας, μέχρι και αφού το καταπιείτε, είναι δείκτης της ποιότητάς του. Μια επίγευση που διαρκεί πολύ, συνήθως υποδεικνύει υψηλή ποιότητα.

Αφού το κοιτάξετε, το μυρίσετε και το γευτείτε, προχωρήστε σε μια συνολική εκτίμηση του κρασιού – μια αίσθηση ισορροπίας και αρμονίας που διαρκεί, θεωρείται επιθυμητή και ευχάριστη.

 Εμφάνιση
 Μυρωδιά
 Γεύση
1/3